10. heinäkuuta 2016
Uusi versio saatavilla, päivitätkö vai itket ja päivität?
Automaattiset ohjelmistopäivitykset taisivat arkipäiväistyä Microsoft Update -toiminnon myötä. Käyttäjät saivat vihdoin ajastetusti ja täysin automaattisesti kaikki tärkeät suojauspäivitykset Windowsiin. Vähitellen update-toiminto laajeni ja se sisälsi myös ns. suositeltuja päivityksiä, pian listaan lisättiin myös muut Microsoftin tuoteperheen ohjelmistojen päivitykset.
Alkuperäinen ajatus tärkeiden päivitysten nopeasta levityksestä tehosi silloiseen ongelmaan, laajoihin kampanjoihin, joissa levitettiin erilaisia viruksia, troijalaisia ja muita matoja. Pääasiallisena levityskanavana toimi sähköposti, joskus käytiin koputtelemassa suoraan nettiin kytketyn verkon portteja. Oli jo aikakin korjata ongelma ja automatisoida tärkeiden suojauspäivitysten nopea ja tehokas jakelu loppukäyttäjille.
Sitten asiaan herättiin muuallakin ohjelmistoteollisuudessa. Heidän ohjelmistonsa sisälsivät tietoturva-aukkoja, joiden tilkitsemiseen tarvittiin käyttäjältä tarkkaavaisuutta, jotta hän huomaisi ohjelmiston valmistajan julkaiseman tietoturvavaroituksen ja päivittäisi sen uudempaan versioon. Pian toimintoa laajennettiin tietoturvapäivitysten ulkopuolelle. Valmistajille aiheutti tuskaa ylläpitää ohjelmiston vanhempia versioita, helpommalla päästäisiin kun käyttäjät pysyisivät aina uusimmassa versiossa.
Nykypäivänä automaattipäivitykset ovat normaali tapa toimia. Niin käyttöjärjestelmät, ajurit kuin muutkin ohjelmistot etsivät itse päivityksensä ja ainakin ilmoittavat käyttäjälle saatavilla olevasta päivityksestä. Yleistymään päin on myös toiminto, jossa ohjelmisto päivittää itsensä sen enempiä kyselemättä. Itseäni tässä häiritsee se, että tälläinen toiminto löytyy nykyään joka paikasta ja aiheuttaa yhä enenevissä määrin aina vain hankalampia ongelmia. "Mitä pahaa siinä on ?", minulta kysytään kun yritän selittää asiaa, "sehän parantaa sitä paljon puhumaasi tietoturvaa". Tässä kohdin kannattaisi erotella kaksi asiaa toisistaan, tietoturva ja uudet ominaisuudet.
Kyllä, tietoturvan parantaminen on erittäin tärkeää ja olisi suotavaa, että tietoturvaan liittyvät korjaukset tapahtuisivat mahdollisimman automaattisesti. Mutta, miten usean päivityksen taustalla on nykyään tietoturvan parantaminen?
Uusien ominaisuuksien pakkosyöttäminen ja vanhempien ominaisuuksien poistaminen on päivitysten tärkein syy nykypäivänä. Ohjelmistokehittäjät haluavat eroon ominaisuuksista, joita on hankalaa tai kallista ylläpitää, joten ominaisuus otetaan pois seuraavasta versiosta ja samalla tuodaan jotain uusia toimintoja, jotta käyttäjä ei huomaisi menettävänsä mitään. Automaattinen päivitys pitää huolen siitä, että myös ko. toimintoa tukevista järjestelmistä päästään nopealla aikataululla eroon.
Uusien ominaisuuksien käyttöönotosta ei kysytä, ne tuodaan uuteen versioon, halusit tai et:
- Nyt olisi tarjolla uusi hieno toiminto X, joka auttaa sinua koko ohjelman käytön ajan.
- No, en koe moista tarpeelliseksi
- Ei se mitään, tässä se tulee kuitenkin, ole hyvä!
- Ahaa, saisiko sen jotenkin pois päältä?
- Ei tietenkään. Se parantaa tutkimusten mukaan käytettävyyttä ja yhtenäistää sovelluksen toimintaa muiden ohjelmistojen kanssa!
- Toimiihan se myös tässä edellisen sukupolven laitteistossa?
- Tietenkin toimii! Ehkä se vähän hidastaa koko ohjelmiston toimintaa käyttökelvottomaksi...
Paras (tai pahin) esimerkki taitaa olla Windows 10. Verkosta löytyy lukuisia kertomuksia siitä, miten PC:lle yhtäkkiä ilmestyy ilmoitus uuden Windowsin asennuksesta. Kyseessä täytyy olla viime vuosien härskein yritys levittää omaa ohjelmistoa viruksen lailla kaikkiin laitteisiin ja päästä sen jälkeen kertomaan lehdistölle, miten tilastot osoittavat uuden Windowsin suosiosta.
Microsoft yrittää kaikin tavoin saavuttaa Applen mallin, jossa uusi versio tuodaan vanhan tilalle ja vanha jää melkein käyttökelvottomaksi. Näin saadaan laskettua ylläpitokustannuksia, kun vanhempaa versiota ei tarvitse enää tukea entiseen malliin. Uusi Windows-versio pakkosyötetään käyttäjille, jotta vanhemmista versioista päästäisiin mahdollisimman nopeasti eroon. Päivityksen jälkeen on paljon helpompaa tuoda koko ajan uusia versioita tilalle, koska Win 10 on rakennettu tämän ajatuksen pohjalta. Sen ei ole tarkoituskaan toimia samalla tavalla itsenäisenä ohjelmistona, kuten vaikkapa Windows 7.
PC maailma on kuitenkin täysin poikkeava Applen vastaavaan verrattuna. Esimerkiksi laitteistokanta on pirstaloitunut täysin erilleen. On miltei mahdotonta löytää kahta täysin toisiaan vastaavaa kokoonpanoa, jopa saman läppärimalliston sisällä voi olla vaihtelua käytetyissä komponenteissa. Toinen ero löytyy käyttötavoista.
Apple-maailmassa on totuttu siihen, että uuden laitteisto- tai ohjelmistoversion julkistamisen jälkeen vanha versio jää käytännössä kokonaan ilman huomiota. Uusi versio joko päivitetään vanhan tilalle tai vanha laite heitetään pois ja ostetaan uusi tilalle. Tämän kuplan ulkopuolella on kuitenkin toimittu siten, että uudet versiot ovat lähes aina vapaaehtoisia. Mikäli uusi versio ei jostain syystä miellytä tai se ei toimi oikein, jatketaan vanhemman version käyttämistä, se on edelleen täysin turvallista ja tuettua.
"Älylaitteiden" yleistymisen myötä, automaattipäivityksestä on tullut monelle arkipäivää. Sovellus omassa kännykässä ei enää suostu toimimaan, ellei sitä päivitä uudempaan. Uusi versio saattaa olla käyttämässäsi puhelimessa hitaampi, eikä sen käyttöliittymä enää mahdu kunnolla puhelimesi ruudulle, mutta pakkohan se on päivittää tai lakata käyttämästä kyseistä sovellusta kokonaan.
Perimmäinen ajatus turvallisista ohjelmistoista on heitetty romukoppaan ja tilalle on tuotu laiskempien ohjelmistokehittäjien toiveuni. Turvallisuus on pikemminkin heikentynyt, sillä uusiin versioihin tuodaan paljon uusia toimintoja, joita ei ehditä testaamaankaan kunnolla. Kehitys on jatkuvaa aaltoliikettä, ehkäpä tämänkin asian suhteen palataan joskus taas hieman järkevämpään malliin.
Tunnisteet:
internet,
matkapuhelin,
ohjelmistot,
tekniikka,
äly
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)