Nokia Oyj, Pörssitiedote 11.2.2011 kello 9.30Nokia teki sen, mikä oli tavallaan odotettua, mutta joka tuli silti kaikille yllätyksenä. Täysipainoinen kumppanuus Microsoftin kanssa oli liike, jota vain hyvin harva osasi odottaa.
Nokia ja Microsoft kertoivat tänään suunnitelmastaan ryhtyä laajaan strategiseen kumppanuuteen, joka yhdistäisi yhtiöiden toisiaan täydentävät vahvuudet ja osaamisen uuden maailmanlaajuisen mobiiliekosysteemin luomiseksi.
Menneen viikon aikana on nähty monenlaisia reaktioita. Nokian kurssi painui pohjalukemiin, nettifoorumit ovat pullollaan kommentteja huonosta strategiasta ja Elopia pidetään Microsoftin lähettämänä Troijan hevosena. Amerikan puolella nähdään toisenlaisia kommentteja, jossa yhteistyötä pidetään Suomen etuna ja Microsoftin riskinä (Nokia voisi heidän mukaan helposti vaihtaa Androidiin, mikäli yhteistyö ei tuo kaivattuja tuloksia). Yhteistä suurimmalle osalle mielipiteistä ja näkemyksistä on, että molempien yritysten tulevaisuus nähdään enemmän tai vähemmän synkässä valossa.
Kuten edellisessä kirjoituksessani mainitsin, Microsoftin onnistumiset ja näytöt mobiilipuolella ovat vähissä. Näin ainakin voidaan sanoa kuluttajille tarkoitetuista puhelimista ja niiden ominaisuuksista. Näyttääkin siltä, että Microsoftin kompurointi antaa kuvan siitä, minne Nokian ja Microsoftin yhteenliittymä voisi olla menossa.
Yritysmarkkinoilla matkapuhelinten markkinaosuudet eivät ole niin selviä kuin kuluttajapuolella. Yksi yritys käyttää Nokialaisia, toinen iPhoneja, kolmas BlackBerryjä ja neljäs (suurin osa yrityksistä) käyttää edellä mainittuja sekaisin. Profiloituminen yrityspuolelle saattaisi olla mahdollisuus, jossa Microsoftin tuotteiden maailmanlaajuista levinneisyyttä voidaan käyttää hyödyksi. Erilaiset sähköpostipalvelut ovat jo arkipäivää, mutta integrointi mm. SharePoint-ratkaisuihin tai parempi Office-integraatio saattaisi houkutella yrityksiä valitsemaan Nokialaisen pääasialliseksi kapulaksi. Windows Phonen sudenkuopat (mm. todellisen moniajon ja muokkausmahdollisuuksien puute sekä ohjelmistokehityksen maksullisuus) eivät ole merkittäviä ongelmia yrityskäytössä olevissa puhelimissa. Keskitetty hallinta, tietoturvallisuus ja vahva integraatio yrityksen omiin järjestelmiin sen sijaan toisivat merkittäviä etuja kilpailijoihin nähden.
Kävi liittoumassa miten tahansa, yksi asia selvisi kaikille heti perjantain tiedotustilaisuuden aikana. Liittoutumisen ensimmäiset häviäjät näyttävät olevan Nokian suomalaiset työntekijät ja Nokian Symbianiin keskittynyt alihankintaverkosto. Nokia on mukana Windows Phonen kehitystyössä, mutta resursseja tarvitaan merkittävästi vähemmän kuin ennen. Toki tämä luo samalla tilaisuuden luoda uutta yritystoimintaa ICT-sektorille, joka oli ennen keskittynyt melkein kokonaan Nokian ympärille.
Yksi liittouman suurimmista häviäjistä on kuitenkin Suomi, valtiona. Nokian riippuvuus suomalaisesta osaamisesta pieneni kertaheitolla minimiin ja samalla Nokian pääkonttorin sijainnin kyseenalaistamisesta tuli taas askeleen verran helpompaa. Voin kuvitella skenaarion, jossa lähivuosien aikana Suomi tulee tekemään kaikkensa, jotta Nokia pysyisi rajojemme sisäpuolella. Näiden toimenpiteiden avulla Nokia saadaan pysymään Suomessa muutaman vuoden pidempään, jonka jälkeen konttori siirretään pienen yritysverotuksen Irlantiin (mikäli Irlannin talous on kunnossa) tai rapakon taakse Amerikkaan.
Nokia oli 1990-luvulla yksi suurimmista talouden vetureista Suomessa ja se toi kännykän jokaisen suomalaisen taskuun. 2000-luvulla menestys jatkui ja vielä tänäkin päivänä monessa osassa maailmaa kännykkä on sama kuin Nokia. Viimeistään nyt on kuitenkin aika siirtää katseet eteenpäin ja keskittyä uusien innovaatioiden kehitykseen.