Perustaessani tätä blogia, ensimmäisen kirjoitukseni aiheena piti olla Nokia. Aioin kirjoittaa siitä, miten median näkemys Nokiasta on kääntynyt päälaelleen viimeisten vuosien aikana ja matkapuhelinmarkkinoita hallitsevan Applen voittokulkua ei näyttänyt pysäyttävän mikään. Tuolloin nettipalstoilla huhuttiin myös Nokian toimitusjohtajan vaihdoksesta, jota en siihen aikaan uskonut tapahtuvan.
Nyt, joitakin kuukausia myöhemmin, täytyy ihmetellä, miten nopeasti asiat ovat muuttuneet. Nokian toimitusjohtaja vaihtui ja tilalle valittiin Microsoft-leirin kanadalainen Stephen Elop. Googlen Android-puhelimet nousivat markkinajohtajaksi ja Apple pysyy tiukasti Googlen kannoilla. Markkinoilla on myös uusia, ennestään tuntemattomia laitevalmistajia, jotka kaappaavat isoja markkinaosuuksia halvempien puhelimien osalta. Jokin sentään säilyi ennallaan, Microsoftin mobiilikäyttöjärjestelmä ei vieläkään ota tulta alleen.
Seuraava vaihe Nokian (ja samalla Suomen) historiassa saattaa alkaa kuluvan viikon perjantaina (11. helmikuuta). Tulosjulkistuksen yhteydessä, muutama viikko sitten, Elop ei antanut tarkempia tietoja Nokian tulevaisuudesta ja niitä saataneen odotella perjantaina pidettävään sijoittajatapahtumaan saakka. Huhujen mukaan Nokian johtokunta olisi menossa pitkälti uusiksi ja amerikan mantereelle pystytettäisiin jonkinlainen virtuaalinen pääkonttori. Symbian ja Meego olisivat historiaa ja tilalle otettaisiin Microsoftin käyttöjärjestelmä tai vaihtoehtoisesti Android.
On totta, että Nokia tarvitsee muutoksia pysyäkseen maailman johtavana matkapuhelinvalmistajana. Nokian merkitystä Suomelle ei voi kuitenkaan vähätellä. Puheet Nokian siirtymisestä rapakon toiselle puolelle olisi voinut kuitata käden heilautuksella viime vuoden vastaavaan aikaan. Nyt tilanne on täysin toinen ja huhut siirtymisestä vain kasvavat päivä päivältä. On käytännössä varmaa, että Nokia ei siirry lähitulevaisuudessakaan Suomesta minnekään, mutta paine siirtymiselle on kasvamaan päin.
Symbianin vaihtaminen Androidiin tai Windows Mobileen ja Meegon kehityksen lopettaminen tarkoittaisi Nokialle lopun alkua. Androidin kohdalla Nokian tehokas logistiikkaketju saattaisi antaa pientä etua kilpailijoihin nähden, mutta pelkkänä laitevalmistajana Nokialla ei olisi pitkää tulevaisuutta edessään. Viimeistään siinä vaiheessa pääkonttori siirtyisi muiden tehtaiden mukana Kiinaan ja pian tämän jälkeen jokin toinen matkapuhelinyhtiö ostaisi kilpailijansa pois markkinoilta.
Moni pitää Microsoftin Windows Mobilea Nokialle hyvänä vaihtoehtona (lähinnä Elopin vuoksi), mutta Microsoftin rimpuilu matkapuhelimissa ei ole vakuuttanut. Vaikka Microsoft on täysiverinen ohjelmistotalo, sen kehitystyön tulos mobiilissa maailmassa ei ole ollut kovinkaan merkittävää.
Fakta: Symbian on yksi suurimmista syistä Nokian viime vuosien huonoon menestykseen
Fakta: Symbian on Nokian ainoa valttikortti matkapuhelinmarkkinoilla.
Symbianin kehitys jäi vuosiksi paikoilleen ja Nokia on sen vuoksi jäänyt pahasti alakynteen. Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty, sillä kunnollinen Symbianin uudistaminen voisi kääntää kelkan takaisin tuttuun suuntaan. Tuotekehityksen kohdentaminen Symbianiin ja sitä kautta käyttökokemuksen parantamiseen palauttaisi Nokialaiset takaisin ihmisten taskuihin.
Voimme vain toivoa, että perjantaina julkistettavat uutiset palauttaisivat uskon Nokian omaan kehitystyöhön ja tien takaisin huipulle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti